Εορτολόγιο

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αλλάζουν οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου

“Νοικοκυρεύεται”

  • Ο πρώην Δήμος Σχηματαρίου
  • Για τελική υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ ο νέος Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός
  • Βαγγέλης Γεωργίου: “Είναι ένα μεγάλο έργο, που τακτοποιεί τις χρήσεις για να γνωρίζουμε τι θα γίνει και που. Θα ακολουθήσουν και οι άλλες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Τανάγρας”
Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βαγγέλης Γεωργίου το 2008, όταν ήταν και πάλι Δήμαρχος Σχηματαρίου, ξεκίνησε την σύνταξη μελέτης για το “Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο” για τον τότε Δήμο Σχηματαρίου. Στο διάστημα των περίπου 3 ετών που πέρασε, έγιναν ενστάσεις, πήγαν – ήλθαν τα σχέδια και τελικά, λίγο πριν αφήσει την Περιφέρεια (τέλος Δεκεμβρίου 2010) η κα Διαμαντοπούλου, υπέγραψε και προώθησε στο ΥΠΕΚΑ για έγκριση την οριστική μελέτη για την οργάνωση χρήσεων γης και προστασίας του περιβάλλοντος. Η μελέτη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΚΑ προς υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ, ώστε να αποτελέσει νόμος του κράτους. Ένα από τα σπουδαιότερα σημεία αυτής της αναθεώρησης είναι ότι αλλάζει η χρήση γης σε μία μεγάλη περιοχή του Δηλεσίου η οποία ήταν χαρακτηρισμένη σαν καλλιεργήσιμη, ενώ είναι στο μεγαλύτερο μέρος της δομημένη. Η γη αυτή προτείνεται να ενταχθεί σε καθεστώς αστικού αναδασμού.

Μετά από πολλά τηλεφωνήματα και ακυρώσεις ραντεβού, καταφέραμε να μιλήσουμε για λίγο στην κυριολεξία πολυάσχολο, Δήμαρχο Τανάγρας Βαγγέλη Γεωργίου να μας εξηγήσει από πρώτο χέρι τις λεπτομέρειες για αυτό το μεγάλο όντως, έργο που νοικοκυρεύει το Δήμο. “Θα γνωρίζουμε τι θα γίνει και που θα γίνει. Εδώ, ΒΙΠΑ, εκεί ΒΙΟΠΑ, εκεί θα είναι για κατοικίες, εκεί για καλλιέργειες κ.λπ.”.
Η πρώτη ερώτηση ήταν τι σημαίνει ένταξη σε αστικό αναδασμό. Μας εξήγησε, ότι όταν μία εκτός σχεδίου περιοχή εντάσσεται, γίνεται ανταλλαγή γης, δηλαδή, θα πάρει αναλογικά σε γη ή σε χρήμα ο Δήμος, για να υλοποιήσει τις υποδομές που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει το σχέδιο πόλεως το οποίο είναι, είτε από ίδιους πόρους, είτε με χρηματοδότηση από την πολιτεία. Αυτή η πρακτική δεν ισχύει στους παλιούς οικισμούς. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί, ότι στις 14-1-2008 ο Δήμος Σχηματαρίου με την εκπόνηση των μελετών του Γ.Π.Σ. είχε στείλει προς το τότε ΥΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. έγγραφο με το οποίο ζητούσε την αναθεώρηση Ζ.Ο.Ε., και συγκεκριμένα τον αποχαρακτηρισμό μεγάλης περιοχής του Δηλεσίου, από καλλιεργήσιμη γη σε καθεστώς αστικού αναδασμού. Ανέφερε το έγγραφο του Δήμου Σχηματαρίου που υπογράφονταν από τον κ. Γεωργίου στις 14/1/2008 με αρ.πρ. 282, “Κατά την εκπόνηση της μελέτης προέκυψε από την Α΄φάση ανάλυσης ότι η περιοχή Δηλεσίου – στην οποία υπάρχει θεσμοθετημένη Ζ.Ο.Ε (ΦΕΚ 686 Δ 27-9-88) - αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα συγκρούσεων χρήσεων γης, λειτουργικής οργάνωσης και ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος. Η δυναμική του χώρου και οι ανάγκες της περιοχής μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, από τη θεσμοθετημένη των Ζ.Ο.Ε, άλλαξαν πράγμα που επιβάλει μικρο επεμβάσεις για αλλαγή χρήσεων γης.”. Τότε, οι μελετητές και το υπουργείο αρνήθηκε την αλλαγή της Ζ.Ο.Ε ισχυριζόμενοι ότι χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα. “Ακόμα και το Σύνταγμα αλλάζει, όλα αλλάζουν...” είχε αντιτείνει ο κ. Γεωργίου. Σήμερα μετά σχεδόν τρία χρόνια δικαιώθηκε. “Κάναμε αγώνα και δικαιωθήκαμε” συμπληρώνοντας, ότι σε 5-10 χρόνια ίσως χρειαστούν οι Ζ.Ο.Ε να αλλάξουν και πάλι. “Είναι μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε να εντάξουμε αυτή την περιοχή σε καθεστώς αναδασμού. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως” σημείωσε ο κ. Γεωργίου. Βεβαίως, μέσα σ' αυτή την περιοχή υπάρχουν θύλακες πράσινου (σημειώνονται με πιο σκούρο πράσινο στο σχέδιο) αυτά θα μείνουν δασικά.
Για την υπό ένταξη (καφέ χρώμα στο σχέδιο) περιοχή, θα αγωνιστεί για να πάρει το ποσό των 1.100.000 ευρώ (500 για Οινόφυτα και 600 για Σχηματάρι) ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η 2η φάση του σχεδίου πόλεως.
Ρωτήσαμε τον κ. Γεωργίου αν υπάρχουν Γ.Π.Σ. για τα άλλες Δημοτικές ενότητες του Δήμου Τανάγρας και μας απάντησε ότι δεν υπάρχουν, “...είναι μέσα στα πρώτα έργα που θα κάνουμε οι μελέτες για Γ.Π.Σ. των υπολοίπων διαμερισμάτων του δήμου μας, των παλαιών δήμων Οινοφύτων, Τανάγρας και Δερβενοχωρίων”, συμπληρώνοντας ότι οι μελέτες θα ξεκινήσουν από φέτος. “Για μένα, είναι πρώτος στόχος να γίνει το Γ.Π.Σ. για όλο το Δήμο Τανάγρας” τόνισε και πάλι ο κ. Γεωργίου.
 
Δημοτική Αστυνομία – Πολεοδομία
“Δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες μας η συγκρότηση Δημοτικής αστυνομίας και Πολεοδομίας. Αλλά μέσα στην 3ετία θα γίνει και αυτό” δήλωσε ο κ. Γεωργίου τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητες του είναι το Γ.Π.Σ., περιβαλλοντικά. “Στόχος μας είναι μέσα από το σχέδιο πόλεως να δώσουμε δομημένη γη και να σταματήσουν τα αυθαίρετα”, συμπληρώνοντας, ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν να κτίζονται αυθαίρετα, είναι να μπει όλη η περιοχή στο σχέδιο πόλεως.
Για την υπό ένταξη περιοχή θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ να ζητήσει τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν, (500 και 600 χιλ. ευρώ) και από ίδιους πόρους, “...να δούμε τι χρήματα θα συγκεντρώσουμε...”, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο πόλεως στις υπό ένταξη περιοχές πρώην δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου, τμηματικά, κομμάτι – κομμάτι ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις.
Διαπίστωσε ότι σ' όλα τα χωριά υπάρχουν πολεοδομικά προβλήματα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται μόνο μέσα από το σχέδιο πόλεως. “Αν είναι δυνατόν να ξεκινήσει άμεσα σ' όλα τα χωριά του δήμου Τανάγρας το σχέδιο πόλεως”, τονίζοντας το γεγονός ότι υπάρχουν σ' όλους τους οικισμούς “αδιέξοδα” όπως χαρακτήρισε τα κάθε είδους προβλήματα τα οποία αναζητούν λύσεις.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ
Σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ στις 12 Ιανουαρίου, εξετάστηκαν κυρίως θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ δρομολογήθηκαν μέτρα για εξυγίανση υπόγειων υδροφορέων, αναβάθμιση βιολογικού Οινοφύτων και άλλων μέτρων για το περιβάλλον
Στη συνάντηση με την Υπουργό ΠΕΚΑ εκτός από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά, έγινε παρουσία και των Αντιπεριφερειαρχών Βοιωτίας και Εύβοιας κ.κ. Μουλκιώτη και Μπουραντά, των Δημάρχων Τανάγρας και Μεσσαπίων - Διρφύων κ.κ. Γεωργίου και Μπουροδήμος, των Ειδικών Γραμματέων του ΥΠΕΚΑ κ.κ. Ανδρεδάκη και Καραβασίλη, του Γενικού Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ κ. Πάσιου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα των περιοχών Οινοφύτων – Σχηματαρίου, Μεσσαπίων, καθώς και της ευρύτερης ζώνης Θηβών. Στη συζήτηση πιστοποιήθηκε η κατασκευή διυλιστηρίου στα Οινόφυτα και η τροφοδοσία με καθαρό νερό στο Νεοχωράκι και στον Ελαιώνα, με αγωγούς ύδρευσης από τον Μόρνο και κατόπιν επεξεργασίας σε διυλιστήρια, προϋπολογισμού 3.000.000 €.
Ταυτόχρονα με την ύδρευση προωθείται η άμεση αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού των Οινοφύτων, ενώ τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα απορρύπανσης των υπόγειων νερών και εξυγίανσης των υπόγειων υδροφορέων.
Στην ατζέντα της συζήτησης, περιλήφθηκε το ζήτημα της ύδρευσης των Μεσσαπίων με καθαρό νερό, μέσω μελέτης της ΕΥΔΑΠ, που αξιολογεί δύο εναλλακτικές λύσεις : είτε με αγωγούς από τον ταμιευτήρα της Υλίκης είτε μέσω γεωτρήσεων άντλησης ποιοτικά ασφαλούς νερού.
Τέλος, με σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και της Υπουργού κ. Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της εξυγίανσης της περιοχής Οινοφύτων, αποφασίστηκε η κατασκευή και λειτουργία δευτεροβάθμιων βιολογικών καθαρισμών βιομηχανικών αποβλήτων, που η δαπάνη τους θα βαρύνει τις βιομηχανίες και τις εγκαταστάσεις της περιοχής.
Στην παραπάνω συνάντηση ο κ. Γεωργίου έθεσε και το θέμα της άρδευσης από την Υλίκη, έτσι ώστε οι αγρότες να ποτίζουν από εκεί αφού γνωστό είναι, ότι πάνω από ένα σημείο και μετά, έτσι κι αλλιώς, το νερό χάνεται σε καταβόθρες. Στην ίδια σύσκεψη συμφωνήθηκε με την κα Καραβασίλη να έχουν μία δεύτερη συνάντηση ώστε να συζητηθεί και το θέμα του σχεδίου πόλεως.
 
Απορρύπανση υπόγειων υδροφορέων
Ο κ. Γεωργίου ανέλυσε περαιτέρω τις ωφέλειες που μπορεί να έχουμε αν το πότισμα των αγροτικών προϊόντων γίνεται από το νερό της Υλίκης. “...Θα υπάρχουν οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη, εκτός του μεγάλου θέματος των προϊόντων και τη ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες μας από τη φημολογία για το εξασθενές χρώμιο στα αγροτικά προϊόντα. Πιστεύω ότι το νερό θα είναι φτηνό και συμφέρον, αλλά το σπουδαίο είναι ότι αυτό θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα με νέο καθαρό νερό, έτσι ώστε να αρχίσει και η απορρύπανση του από βαρέα μέταλλα. Αν τραβάμε συνέχεια νερό για πότισμα δεν θα γίνει ποτέ..”.
 
Συγκοινωνία από τον παράδρομο
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον θέμα για τους πολίτες του Δήμου είναι η συγκοινωνία που συνδέει τις μεγάλες πόλεις Θήβα, Λιβαδειά και Χαλκίδα με Σχηματάρι και Οινόφυτα. Μέχρι τώρα το λεωφορείο της Θήβας έφτανε μέχρι το Σχηματάρι και έκανε όπισθεν και έφευγε πάλι για Θήβα, το ίδιο και από Χαλκίδα. Τα λεωφορεία από Λιβαδειά σταματάνε στη Ε.Ο., μακριά από το Σχηματάρι με αποτέλεσμα κάποιος με βαλίτσες να προχωράει μεγάλη απόσταση. Για την εξυπηρέτηση Οινόης και Οινοφύτων ούτε λόγος... “Εμείς ζητήσαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη να αλλάξει το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ και να περνάει από τον παράδρομο για να εξυπηρετεί τους οικισμούς Οινόης και Οινοφύτων. Τα λεωφορεία να μπαίνουν από το Σχηματάρι και να βγαίνουν στην Ε.Ο. από τον Αυλώνα. Δεν μπορεί η μεγαλύτερη εργατούπολη όπως είναι τα Οινόφυτα, να αφήνουμε τους εργάτες να πηδάνε τα κάγκελα της Ε.Ο., με κίνδυνο της ζωής τους. Εμείς απαιτούμε τα λεωφορεία Θήβας, Λιβαδειάς και Χαλκίδας να μπαίνουν στο Σχηματάρι και να βγαίνουν στα διόδια Αυλώνα.” τόνισε για ακόμη μία φορά ο κ. Γεωργίου.
 
Τοπική συγκοινωνία
Για την τοπική συγκοινωνία ο κ. Γεωργίου μας πληροφόρησε ότι “...σταμάτησε η σύμβαση, για τελείως τυπικούς λόγους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορούσαμε να αναθέσουμε μέχρι τέλος Μαρτίου, αλλά μέχρι να γίνει η μελέτη πάλι θα ξανασταματήσει...”, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα γίνει μία συγκοινωνία των 4-5 δρομολογίων για όλο το δήμο και 1-2 από Δερβενοχώρια προς Ελευσίνα, που θα εξυπηρετεί κυρίως τους εργαζόμενους τις ώρες αιχμής. “...Δεν μπορούμε να πληρώνουμε γύρω στις 500 χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα λεφτά μπορούμε να τα ρίξουμε στο σχέδιο πόλεως” τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο δήμος θα επιδοτεί μεν την τοπική συγκοινωνία, αλλά θα υπάρχει και ένα μικρό κόμιστρο για το δημότη. Μας πληροφόρησε ότι μελετάται σοβαρά από το δήμο να αγοράσει δύο μικρά πούλμαν στα οποία οδηγοί θα είναι από τους υπάρχοντες οδηγούς του δήμου, για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος απαιτεί τιτάνιες προσπάθειες για να αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά. Ο κ. Γεωργίου παλιά “καραβάνα” σίγουρα γνωρίζει να διοικεί το δήμο, έχοντας – σύμφωνα με δηλώσεις – την αντιπολίτευση σε φάση συναίνεσης και συνεργασίας, που θα συνεχιστεί εφόσον ο κ. Γεωργίου τηρήσει στις υποσχέσεις του για σχέδιο πόλης, και όπως φαίνεται μέχρι τώρα αυτό προχωράει, ενοποίηση του Δηλεσίου σε ένα και ανακήρυξή του σε 5ο δημοτικό διαμέρισμα, σκουπίδια, περιβάλλον. Προβλήματα δύσκολα που δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη.
Ο έτερος των Αντιδημάρχων Γιώργος Κορλός και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είναι επιφορτισμένος να συμμαζέψει και να καταγράψει τα οικονομικά του νέου δήμου. Ένα δύσκολο έργο που απαιτεί δεξιότητες ηγέτη, ώστε να εμπνεύσει υπαλλήλους και υπηρεσίες ξένες μέχρι χθες η μία προς την άλλη, να συνεργαστούν και να παράγουν έργο. Ο κ. Κορλός σε χαιρετισμό του είπε αλήθειες. Οι πολίτες απαιτούν συγκοινωνία και καλώς απαιτούν. “Ποιος όμως θα βάλει την υπογραφή του και θα δεσμευτεί ότι αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα πληρωθούν και από ποιόν; Ας κάνουμε λίγο υπομονή...” συνέστησε σοφά ο κ. Κορλός. Διότι όπως έλεγε ο αρχαίος υμών πρόγονος Δημοσθένης «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων».