Εορτολόγιο

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Προκλητικά αμετανόητος ο Παπακωνσταντίνου

Τις «μεγάλες επιλογές» του ως υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα. Μεταξύ άλλων ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, δήλωσε: «Δεν μετανιώνω για τις μεγάλες επιλογές, αν είχα πράξει διαφορετικά, τώρα δεν θα ήμασταν στο ευρώ», ενώ στη συνέχεια προσέθεσε πως λυπάται για τις επιμέρους αποφάσεις και επιλογές.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως το 2010 η Ελλάδα «θα χρεοκοπούσε αν δεν είχαμε βρει χρήματα. Ήταν ένας αγώνας δρόμου για να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να μας ενισχύσουν οικονομικά».

 Όσο για την πιο δύσκολη πτυχή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «ήταν όταν έπρεπε να παρθούν αποφάσεις που θα άλλαζαν δραματικά τη ζωή των ανθρώπων: οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση των φόρων. Το γεγονός ότι αποφασίστηκαν όλα σε σύντομο χρόνο, δεν ήταν εύκολο να γίνει δίκαια». Συμπλήρωσε δε ότι αναγκάστηκαν να επηρεαστούν ακόμα και οι χαμηλόμισθοι, καθώς «σε μία δημοσιονομική εξυγίανση όλοι επηρεάζονται», όπως επισήμανε.
 «Οι περικοπές στον δημόσιο τομέα έπρεπε να τύχουν πιο προσεκτικής εκτίμησης, η φοροδιαφυγή έπρεπε να καταπολεμηθεί πιο έγκαιρα και δεν έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να πεισθεί ο κόσμος ότι οι διάφορες παρεμβάσεις εμπνέονταν από την αρχή της ίσης κατανομής των βαρών», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στη συνέχεια επεσήμανε: «Tη στιγμή που καταρτίσθηκε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα διέθετε μηδενική αξιοπιστία λόγω του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ψευδή στοιχεία σε ό,τι αφορά τις φοροεισρπάξεις, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι Ευρωπαίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα», ενώ θεωρεί ότι «το όλο σχέδιο πέτυχε διότι επέτρεψε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μειωθεί το έλλειμμά της, αλλά είχε λιγότερη επιτυχία σχετικά με τη βαθιά ύφεση που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Τόνισε, μάλιστα, πως η περίπτωση της Κύπρου «αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, όπου κάποιος, ένας από μηχανής Θεός φτάνει φέρνοντας χρήματα…Ρωσία, Κίνα ή Ινδία. Το μοναδικό χρήμα είναι εκείνο που ένα κράτος παράγει, ή δανείζεται από την αγορά ή τους ευρωπαίους εταίρους, ή μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις».
Όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε  ότι «έγινε σημαντική δουλειά, για παράδειγμα, στο θέμα της οικονομικής σταθεροποίησης , αλλά η ύφεση και η ανεργία είναι υψηλότερες απ’ ό,τι θα έπρεπε», ενώ ανέφερε πως «χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, αλλά το τίμημα θα είναι βαρύτατο».

Τέλος χαρακτήρισε τους τριαντάρηδες και τους σαραντάρηδες «μια χαμένη γενιά», καθώς όπως είπε «δεν καταφέρνει να πεισθεί για το θετικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, αφού βιώνει συνεχώς αρνητικές προσωπικές εμπειρίες».
Πηγή