Εορτολόγιο

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

"Πειρατικό" η ευρωβουλή - Καταψήφισε την ACTA!

Η ευρωβουλή πήρε σήμερα μια ιστορική απόφαση λέγοντας συντριπτικό «όχι» στην ACTA, δηλαδή την Συμφωνία για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας και των προϊόντων-μαϊμού.
478 βουλευτές την καταψήφισαν, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν.
Κυριότερος λόγος της απόρριψης είναι πως η Συνθήκη είναι ιδιαίτερα ασαφής και αφήνει περιθώρια παρερμηνείας που θέτουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών.
Ο κατ' εξοχήν υπερασπιστής της ACTA, ο σουηδός ευρωβουλευτής Κρίστοφερ Φιέλνερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είχε ζητήσει πριν από την ψηφοφορία την αναβολή της έως ότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί για το κατά πόσο η ACTA είναι συμβατή με τις συνθήκες της ΕΕ. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όμως απέρριψε το αίτημα της αναβολής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισσαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που ένα ζήτημα κινητοποιεί τόσο πολύ τους ευρωπαίους πολίτες. Στο στάδιο των συζητήσεων για την ACTA, το Ευρωκοινοβούλιο δέχτηκε πρωτοφανείς πιέσεις από χιλιάδες πολίτες της ΕΕ που ζητούσαν την απόρριψή της διαδηλώνοντας, στέλνοντας μέιλ στους ευρωβουλευτές και τηλεφωνώντας στα γραφεία τους. Το Ευρωκοινοβούλιο έλαβε επίσης μια ένα κείμενο υπογεγραμμένο από 2,8 εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο, που το καλούσε να απορρίψει τη συμφωνία.
Η ψηφοφορία της Τετάρτης σημαίνει ότι ούτε η ΕΕ ούτε τα επιμέρους κράτη-μέλη της μπορούν να συμμετάσχουν στη Συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι η ACTA; Γιατί την επικαλέστηκαν στο χτύπημά τους οι Anonymous;