Εορτολόγιο

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Απέρριψαν την πρόταση οι μετανάστες

Να απορρίψουν την πρόταση της κυβέρνησης και να συνεχίσουν την απεργία μέχρι τέλους αποφάσισαν οι μετανάστες που διανύουν την 39η μέρα χωρίς φαγητό, με επτά εξ αυτών
να ανακοινώνουν πως σταματούν και το νερό. Οι απεργοί απέρριψαν τη λύση της εξάμηνης ανοχής, αιτώντας άδεια παραμονής και δικαίωμα να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα εντός και εκτός Ελλάδας.
"Όχι" κυβέρνησης σε μαζικές νομιμοποιήσεις
Επισημαίνοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια του νόμου για την υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας της Υπατίας, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σημείωσε ότι η ισχύουσα κατάσταση δεν επιτρέπει μαζικές νομιμοποιήσεις.
Μετά τη συνάντησή του με τους απεργούς, ο υπουργός Εσωτερικών τους κάλεσε να σταματήσουν την απεργία πείνας και να αποφασίσουν υπέρ της ένταξής τους στο καθεστώς ανοχής για έξι μήνες με δέσμευση για επέκταση έξι ακόμα μηνών. Εν συνεχεία, και αφού πρώτα οι απεργοί λύσουν την απεργία τους, θα εξεταστούν οι λύσεις.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μετέφερε τη γνώμη των γιατρών του ΕΣΥ, τονίζοντας πως κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά τους σε νοσοκομεία.
«Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η κρίση σαν κυβέρνηση φροντίσαμε να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια αφορούσε σε θέματα υγείας των απεργών. Και όπως έχουμε ξαναπεί το πρόβλημα της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Τις ημέρες αυτές που αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας φροντίσαμε μετά δημόσια νοσοκομεία να τους παρέχουμε όλες τις βοήθειες», σημείωσε.
Επανέλαβε πως δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς, σημειώνοντας πως μια ομάδα γιατρών επισκέφθηκε σήμερα τους απεργούς στο μέγαρο Υπατία και διαπίστωσε πως πρέπει να μεταφερθούν όλοι στα νοσοκομεία.
"Στη σημερινή συζήτηση όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε ότι το θέμα της ανθρώπινης υγείας και της ανθρώπινες ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Θα βασίσουμε την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι της χώρας", συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι πραγματοποιήθηκε μια ειλικρινής συζήτηση με τους απεργούς κατά την οποία τους εξήγησαν τα προβλήματα που υπάρχουν.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Τους εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή συζήτηση. Οι μετανάστες θα συζητήσουν την πρότασή μας και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουν», τόνισε.
Στην Υπατία αυτή την ώρα οι μετανάστες κάνουν συνέλευση προκειμένου να απαντήσουν στην πρόταση της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ/Cosmo.gr