Εορτολόγιο

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ…ΧΡΩΜΑΤΑ


Γράφει ο Κων/νος Γκίκας Πτ.Οπτικός-Δήλεσι

Όσο ''ζεσταίνεται'' ο  εκλογικός αγώνας  στη χώρα μας όπου όλοι ασχολούνται με τα κόμματα, εγώ θα ασχοληθώ με τα .....χρώματα.
Όταν σκεφτόμαστε πολιτικά κόμματα,ασυναίσθητα στο μυαλό μας τα συνδυάζουμε με το μπλε το πράσινο και το κόκκινο χρώμα,τα οποία και ανήκουν στα βασικά χρώματα (τυχαίο? Δεν νομίζω).Στο άρθρο θα ασχοληθούμε το πως το μάτι αντιλαμβάνετε τα χρώματα.
Η όραση είναι δυνατή μόνο όταν υπάρχει φως.Το φως προσπίπτει σε διάφορα αντικείμενα και έπειτα ένα μέρος του φτάνει στα μάτια.Εκεί οι ακτίνες καταλήγουν στον αμφιβληστροειδή (βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού)ώστε να προβληθεί η εικόνα.Στον αμφιβληστροειδή υπάρχουν πολλοί υποδοχείς φωτός,τα κωνία και τα ραβδία,βοηθώντας στην αντίληψη των χρωμάτων και των σχημάτων αντίστοιχα.

Βασικά το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τρία χρώματα το κόκκινο,το πράσινο,το μπλε και την ένταση του φωτός στο ορατό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.Με βάση αυτά επεξεργάζεται την εικόνα που λαμβάνει και αντιλαμβάνεται και  τα υπόλοιπα χρώματα ΄΄μιξάροντας΄΄ τα ουσιαστικά  ανάλογα με την συχνότητα και την ένταση του φωτός.
Τα χρώματα είναι κατά κάποιο τρόπο μία ΄΄κωδικοποίηση΄΄του νευρικού συστήματος του ματιού για να διακρίνει τις συχνότητες του φωτός που πέφτουν πάνω στο μάτι.
Για να γίνουν τα παραπάνω πιο κατανοητά, τα χρώματα  στην ουσία δημιουργούνται από το ανακάτεμα των τρίων βασικών χρωμάτων,τα οποία αναλόγως με την ΄΄ποσότητα΄΄ του κάθε χρώματος,παράγεται και ένα διαφορέτικο χρώμα,με αποτελέσματα όπως στην φύση,αυτή την απίθανη και απολαυστική ΄΄παλέτα΄΄χρωμάτων για τα μάτια και την ψυχή.
Φανταστείτε πως θα ήταν  η ζωή μας χωρίς χρώμα......!