Εορτολόγιο

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ανοιχτό για το τριήμερο της Αποκριάς το Λαογραφικό Μουσείο Θήβας!!

Τις πόρτες ανοιχτές, για τους επισκέπτες του Βλάχικου Γάμου Θήβας, αφήνει το 5ο Γυμνάσιο της πόλης, προκειμένου όλοι να δουν από κοντά το Λαογραφικό Μουσείο του Σχολείου.
Εμψυχωτής της προσπάθειας είναι ο εκπαιδευτικός Σ. Φουντουζής, ο οποίος από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με την λαογραφία και αποτέλεσμα αυτής του της ενασχόλησης ήταν η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου που έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει και να αναδείξει οτιδήποτε αφορά τον λαϊκό μας πολιτισμό.
Στο ισόγειο του Σχολείου εκτίθεται ολόκληρη η ζωή της Βοιωτίας, δίνοντας την ευκαιρία στο καθένα να δει εικόνες από την καθημερινή αλλά και την γιορτινή ζωή του παρελθόντος..
Τα εκθέματα έχουν καλοδιατηρηθεί παρά το γεγονός ότι προέρχονται 100 μέχρι και 250 χρόνια νωρίτερα.
Σκοπός του Λαογραφικού Μουσείου δεν είναι μόνο η συγκέντρωση, διαφύλαξη και προβολή των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, καθώς αποβλέπει στην διαφώτιση του λαού, μέσα από τα δημιουργήματα του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα, τις γιορτές κ.α., καθώς και στο να κινήσει το ενδιαφέρον, ιδίως των νέων, για καινούργιες συνθέσεις (στα κεραμικά, στα κεντήματα, τα πλεκτά, τη ζωγραφική κ.α).
«Αποβλέπουμε στην αναπαράσταση της ιστορίας του τόπου μας, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στην εκπαίδευση, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, ενώ συγχρόνως συμβάλλουμε στην διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας, αποπνέοντας εκείνο το λεπτό άρωμα του ρομαντισμού και των ήρεμων εικόνων που έχουν πια οριστικά χαθεί» επισημαίνει ο Σ. Φουντουζής, μεταφέροντας το δικό του χαρακτηριστικό μήνυμα: «Εμείς είμαστε θιασώτες της παράδοσης, την οποία καλλιεργούμε και την μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές» υπογραμμίζει απαντώντας παράλληλα και στις ερωτήσεις των γυναικών – μελών του ΚΑΠΗ Βιλλίων, οι οποίες είχαν έρθει να επισκεφθούν το Λαογραφικό Μουσείο.
«Τα εκθέματα εκπροσωπούν την ζωή εκατοντάδων χρόνων πριν και αξίζει τον κόπο να τα δουν όλοι, γι’ αυτό σκεφθήκαμε να ανοίξουμε τις πόρτες του Σχολείου μας το τριήμερο της Αποκριάς, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς να τα δουν» τονίζει υπερήφανος για την καταπληκτική δουλειά που έχει γίνει, ο Δ/ντης του 5ου Γυμνασίου Θήβας Α. Μπουλίος, ανακοινώνοντας πως από αύριο Παρασκευή και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα το Σχολείο θα παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες από τις 10.00 το πρωϊ μέχρι τις 1.00 το μεσημέρι.

Στεγάζεται στο 5ο Γυμνάσιο της πόλης με καλοδιατηρημένα εκθέματα 250 χρόνων.